2008. szeptember 30., kedd

7 önkéntesünk a nagyvilágban

Idén ősszel hét önkéntesünk indul/t világgá, hogy a Fiatalok Lendületben Program keretein belül, megismerjenek egy másik kultúrát, nyelvet tanuljanak és persze segítsék egy non-profit szervezet munkáját. A 007-es Cseri Ügynökök most Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban teljesítik önkéntes szolgálatukat, és persze lelkesen küldik a kötelező :) élménybeszámolókat.
A galambpostával már meg is érkezett az első jelentésünk.

Hellóka mindenki,

Szeptember 15-én kezdtem meg önkéntes szolgálatomat Graz mellett egy pici falu Gyermekotthonában ( SOS Kinderdorf, http://www.sos-kinderdorf.at/Pages/default.aspx), Ausztriában.

A gyermekotthonban 26 gyermek van 7-től 18 évesig, de előfordulhat, hogy még jönnek többen is, mert nyár közepén épült meg az új lakószárny.

A gyerekek legtöbbje reggel iskolába megy. Délután jönnek haza 2 óra körül, aztán jön az önkéntesek dolga, lefoglalni őket, mindenféle szabadidős programmal, foglalkozással vagy éppen csak játékkal, nevetéssel összekötve.

A gyermekotthon területén 6 épület van, amelyek lakóépületek, étkező, irodahelység, kreatívterem, illetve sporthelység. Egy óvoda is tartozik a gyermekotthonhoz, ahova a környékbeli gyerekek járnak reggel fél 8-tól délig, vagy ameddig a szülők nem jönnek értük. Az egész épületegység egy erdőrész közepén van, gyönyörű a természet és kisebb dombokat, hegyeket is lehet látni innen. Szóval a gyerekek akár egy szép délutáni sétára is mehetnek, illetve játszhatnak a természetben. Két ló, nyulak, illetve egy néhány csirke is tartozik a helyhez, de ők is mind csak a gyerekek kedvére.

A gyermekotthon vezetője, aki egyben a Mentorunk is, nagyon kedves, és mindenben a segítségünkre van. Hogy miért is írok többes számban: ebben a projectben nem én vagyok az egyetlen önkéntes, ez egy team – munka. Egy spanyol fiúval, illetve egy svéd lánnyal dolgozunk össze a project 10 hónapos ideje alatt. A legjobb ötlet! Mert így nem érzem magam egyedül, és másokkal is megoszthatom ötleteimet a foglalkozásokra, illetve tervezhetünk együtt is.

A gyerekek aranyosak, nem ördögfiókák, és tényleg próbálnak segíteni, hogy megértsük azt, amit mondani akarnak, vagy közölni velünk. Igaz nem rég óta vagyok itt, de még tényleg nem találkoztam semmilyen komolyabb problémával. A hely nagyon jó, a gyerekek is, a munkatársak is, rengeteg lehetőség van munkára, ha valamire szükségem van, csak kérnem kell és biztos, hogy meg is kapom. A gyerekek számára rengeteg eszköz van, amivel fejleszthetik magukat, játszatnak, tanulhatnak, vagy alkothatnak.

A programmal, projecttel kapcsolatban, csak jót tudok írni, mert mindent megkaptam, ami az activity agreement - ben benne volt. Szállást, nyelvtanfolyamot, időben a zsebpénzt, és kajapénzt, szóval mindent. Csak ajánlani tudom a helyet az EVS-re jelentkezőknek. Persze csak utánam!!!

Burghardt Beáta

2008. szeptember 28.

Folyt. köv. (amint tollat vagy billentyűzetet ragadnak az ügynökök)
Ha kedvet kaptál, és Téged is megcsapott a kaland szele, csak írj a cseresznyeevs@gmail.com-ra!

u.i.: A kép csak illusztráció arról, hogy milyen szörnyen zöldek az osztrák erdők.

Nincsenek megjegyzések: