2010. október 4., hétfő

Nápoly Green Days

Sziasztok, Feri vagyok, a Cseresznye egyik törzslátogatója. Múlt hónapban egy hetet töltöttem Nápolyban egy zöld ifjúsági cserén. Zöld azért mert a környezetvédelemről szólt.
(A csere címe: Towards a Greener Future a svédországi Youth for a Greener Future folytatása. A most vendéglátó olasz partner is részt vett az áprilisi svédországi cserén és úgy gondolta, még lehet a témával dolgozni. - Pirula)


Balra a szerző, jobbra egy bolgár résztvevő
Remek környezetben, remek idővel és a legjobban rászoruló városban, egy teljes hétig. Rászoruló, mert kegyetlenül szemetes a város, rengeteg szemét van csak úgy kihajigálva az utcára.
A cserén törökök, bolgárok, lengyelek, szlovákok, svédek, görögök, magyarok, olaszok vettek részt. A társaság tetszett, nagyon barátságos volt mindenki. A lengyelek kapásból első nap amikor megérkeztek, köszöntek, hogy "Sziasztok, ti vagytok a magyarok? Akkor gyertek pizzázni!"
De az olasz és a török csapattal is lehetett bandázni.

Látogatás a nápolyi polgármesternél

Napközben jó és izgalmas játékok is voltak, csak volt amelyik kicsit későn. Pl.: volt egy toxin nevű játék, aminek a lényege az hogy két méter távolságra nem közelíthetsz meg egy "toxikus" folyadékot és ezt kell A pontból B pontba eljuttattni. Ez remek csapatépítő lett volna, ha nem negyvenen lettünk volna, hanem kis csapatokban. Így egy magyarázott, sokan meg ültek és nézték, hogy mit csinálnak a többiek. És ha már környezetvédelem - azt nem nagyon értem hogy miért kellett műanyag késsel villával és kanállal ennünk, minden nap újjal és ráadásul be is volt csomagolva a műanyag pohárral együtt. Egy hét alatt több szemetet termeltem ki mint egész életem folyamán. Ami még furcsa volt, hogy sokszor túl sok szabadidőt kaptunk amivel nem sokan tudtak mit kezdeni. Lehetett volna kosarazni, vagy focizni, de a csapat egy része ilyenkor bement a városba, elment aludni, vagy csak lézengett a szállás környékén.

A magyar csapat prezentálja a 0-km-es ételeket

Volt viszont egy nap ami teljesen passzolt a témához és elég hosszan is tartott. Ez úgy kezdődött, hogy beszéltünk róla, mi mindent lehetne csinálni szemétből. Aztán leraktak elénk úgy hat kiló szemetet és mondták, hogy most akkor valósítsátok meg amikről korábban beszéltetek. Remek dolgok születtek, hangszerek, táskák, játékok, díszek, ékszerek. Ez volt szerintem a csere igazi lényege ami sajnálatomra csak egy nap volt.
Ha osztályoznom kéne ezt a cserét akkor a program 3-as egy 1-től 5-ig tartó skálán, a hangulat viszont 5-ös. :)

feristreet

Nincsenek megjegyzések: