2011. július 7., csütörtök

Tippek a békekötéshez



Sokat beszéltünk arról, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy harmadik személy bevonásával rendezzük konfliktusainkat. De tényleg mindig kell ehhez egy külső szem?

Következő tippjeink segíthetnek abban, hogy te magad oldd meg a vitás helyzeteket.


1. Ha a másik ideges, te akkor is maradj nyugodt
Nem könnyű ezt kivitelezni, hiszen a téma valószínűleg  téged is éppoly mélyen érint és fontos számodra, mint a másiknak. Lehet, hogy többször végigjátszottátok, hogy mi történik, ha mind a kettőtöket elragad a hév. Kiabálás, veszekedés, megsértődés, duzzogás? Ha mindig ez a koreográfia, egy próbát megér módosítani a táncrendet! De hát hogy a fenébe maradjak nyugodt, ha a másik …...!!!!!!


2. Halljátok meg egymást
Hallod, hallod, hiszen folyton szajkózza a magáét! De biztos, hogy eljutott hozzád, mi a lényeg? És ő is tudja, hogy te miről beszélsz? Nem is olyan könnyű ezt kibogarászni, mint elsőre gondolnád. Lehet, hogy le kell fejteni hozzá az indulatokat, a korábbi sértődéseket - mindenképp jó átlátni, miről is van szó.



3. Próbálj  kicsit belebújni a  másik bőrébe
Ha valaki olyannal vitázol, akit egyébként szeretsz és elfogadsz (pl. a szüleid) akkor próbáld végigfuttatni, hogy miért ragaszkodnak  olyan konokul az álláspontukhoz? Mi mozgatja őket, mi az az indok, amit lehet, hogy nem mondanak el neked, de aminek következménye a kérésük?
(Lehet pl, hogy azért nem akarnak hajnalig elengedni, mert hallottak olyan fiatalról, akivel valami baj történt buliból hazafelé jövet. Ilyenkor nem az az igazi kérdés, hogy éjfélre, vagy kettőre érjél-e haza, hanem hogy miként fogsz biztonságosan hazajutni. Ha nem derül ki, hogy miről van szó, még hosszan vitázhattok arról, hányra jössz meg, a helyett, hogy hogyan.)  Nem érdemes ezzel próbálkozni, ha a másik szerinted sz..r, szemét alak - valószínűleg semmi olyat nem találsz majd, amitől jobban elfogadnád az ő nézőpontját.


4. Volt már jobb is?
Volt olyan időszak az életetekben, amikor nagyobb volt az összhang, zökkenőmentesebben működtetek együtt? Mitől működött ez régen, mitől nem most? Mi maradt és mi változott?

5. Nem tilos dicsérni
Lehet, hogy a másiknak vannak jó tulajdonságai is! Ha folyton egymás savazása megy, az kevéssé segíti elő a megoldás közös keresését, mintha elismerjük vitapartnerünket és ezt szóvá is tesszük. A dicséret nem hízelgés, vagy benyalás - nem leszünk tőle kevesebbek!


Sőt!  Ha képesek vagyunk magunk megoldani az adott problémát, veregessük vállon magunkat is! Mert ez nem semmi,ez  egy olyan szerzett képesség, aminek sok helyütt hasznát lehet venni!

Nincsenek megjegyzések: