2011. augusztus 26., péntek

Mi a csuda az a mediáció?


Bár első tipped az lehet, hogy ennek a meditációhoz lesz valami köze és ez egy keleti, ezoterikus valami; ha rendszeresen olvasod a Közelítő bejegyzéseit, már sejted; itt valami másról lesz szó!

Az alábbi bejegyzés segítségedre lehet, hogy értsd, ha valaki a mediációs eljárásról beszél neked (mint én, itt, egyfolytában :) ) ,vagy tudd, mire számíthatsz, ha belekerülsz egy ilyen vitarendezési helyzetbe.
Nos, ez utóbbi nem túl sűrűn fordul majd elő veled. Bár az utóbbi időben egyre több helyről hallani a mediációról - magazinokban, tévé-vagy rádióműsorokban - de az a tapasztalat, hogy a közvélemény még most is inkább úri huncutságként tekint rá,  mint reális vitarendezési eszközre.


Hogy mi lehet ennek az oka?

A mediációs folyamatnak nem lesz győztese; itt nem lehet legyőzni a másikat és örülni a magunk igazának. Az eljárás sikerességéhez szükséges, hogy a probléma megoldására, ne a másik legyőzésére törekedjünk. Azt is lényeges tudni, hogy a mediátor nem fogja helyettünk megoldani a problémát. viszont hozzásegíti a vitás feleket ahhoz, hogy mindkettejük számára ideális, konszenzusos megoldás szülessék.

Ezért fizessünk a mediátornak? Még dönteni sem képes helyettünk!

És arra mi a garancia, ha más dönt rólunk, azzal elégedettek leszünk? Mi magunk meg  nem vergődtünk zöld ágra a problémával ,   egy esélyt viszont megér, hogy a megoldást ne adjuk ki a kezünkből!
A mediátor legfontosabb feladata ugyanis  a felek segítése és a folyamat irányítása oly módon, hogy a jövőre fókuszál, nem pedig a múltbéli sérelmeket és a felek elfoglalt pozícióját erősíti.

Mégis mennyiért?

 A mediátorok óradíja 5.000 Ft körül alakul - ez persze ügyektől, mediátortól függ. Mivel egy mediációs ülés körülbelül három-négy óra , van, aki nem óradíjat, hanem az alkalom díját állapítja meg. Előfordulhat az is, hogy egy mediációs ülés nem elég, szükség van egy következő alkalomra is.

Nem túl sok ez? Mit lehet egy ügyön pörögni három órán keresztül? Kinek van erre ideje?

A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a három óra gyorsan elszáll. Az pedig, hogy ennyit rágódunk egy ügyön, arra is utal, hogy mindenkinek fontos  egy hosszú távon működő megoldás megszületése.

Oké, de  honnan akasszak le egy mediátort?

Létezik egy ún. közvetítői névjegyzék, ahonnan válogathatsz . Az itt szereplő mediátorok megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek. Ha ráguglizol a "mediáció", mediátor" kifejezésekre, akkor további leírásokat találsz közvetítéssel foglalkozó cégekről, szakemberekről.

Miként viselkedjek egy ilyen megbeszélésen?

A mediátor az ülés kezdetén lefekteti a beszélgetés szabályait. Ezek arra irányulnak, hogy vádaskodás, személyeskedés nélkül, higgadtan meg tudjátok beszélni a problémát. Meg fog kérni titeket, hogy hallgassátok végig a másikat, beszéljetek egymással elfogadható stílusban, a megbeszélés idejére kapcsoljátok ki a telefonjaitokat - hogy a legfontosabbakat említsem.

Ettől én még kellemetlenül fogom érezni magam...

Fontos tudnod, hogy a mediációs ülésen való részvétel önkéntes. Senki nem kényszeríthet rá, hogy végigcsináld. Minden ami ott elhangzik, titkos - a mediátor nem fog a magánéletedről sztorizgatni a haverjaival az esti sörözésnél.

Mi lesz ennek az egésznek az eredménye?

Egy megállapodás. Ebben rögzítitek mindazt, amiben megegyeztetek. Ha az ülés sikeres volt, nem lesz nehéz ehhez tartani magatokat, mert olyan megoldás születik, ami mindkettőtöknek megfelelő.

MMM, azaz "mindenkinek megfelelő megoldás" - gondolj arra, hogy mindez lehetséges, érdemes törekedni rá!

Reméljük, hogy a Közelítő bejegyzéseit olvasva kevesebb vitád, megoldatlan problémád lesz. Ha mégis, szeptembertől találkozzunk a Cseriben!

Üdvözöl

Sifter Veronika































Nincsenek megjegyzések: