2010. április 23., péntek

60. születésnapját ünnepli az EU!

Még 3 hely van talán, csapjatok le a lehetőségre!! :-)

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter híres beszédében felszólította Franciaországot, Németországot és más európai országokat, hogy - az egyesült Európa felé vezető első lépésként - működjenek együtt a vas- és acélipar területén, mely akkoriban, a második világháború után a béke legfőbb zálogát jelentette. Schuman javaslata egy nemzetek feletti szervezetről szólt, amivel a mai Európai Unió alapjait teremtette meg. Az Európai Tanács 1985-ben, Milánóban határozott úgy, hogy május 9-e Európa napja, az ún. Európa Nap (vagy Schuman Nap).
Európa 60 éves sikertörténetét egy nagyszabású ifjúsági talákozóval, több, mint 400 fiatallal és a 27 partnerországgal együttműködve kívánja megünnepelni, amelynek szervezje a Robert Schuman Központ a francia Scy-Chazellesben.
A projekt 2010. május 5-10. között egy az EU történetében fontos állomásokat is tartalmazó kalandos utazás, amelynek fő elemei Budapest, Salzburg, Metz, Strassburg állomások.

Program:
Május 5-7. között utazás busszal Franciaországba. Indulás Budapestről, salzburgi állomással, az út során fotó- és élménydokumentáció készítése a fiatal résztvevők által.
Május 8. Örömünnep: részvétel az EU jövőjéről szóló négy fórum valamelyikén Scy-Chazellesben. Az út során szerzett élmények rövid beszámolója (5 fotó, 3 perc)
Május 9. Európa ünnep Strassburgban (Európa Parlamentben), ahol a résztvevő országok bemutatják prezentációjukat.
Május 10. Indulás Salzburgon át Budapestre

Az utazás busszal történik, a részvételi díj tartalmazza az utazás, szállás és ellátás költségeit, nem tartalmazza az utasbiztosítást és a zsebpénzt.

A találkozón minden tagállamból 10 fiatalnak van lehetősége résztvenni.

Várjuk azon fiatalok jelentkezését, akik
- a saját településükön, környezetükben aktív szerepet vállalnak
- érdeklődnek az Európai Unió története iránt
- szívesen együttműködnének magyar és külföldi fiatalokkal
- szívesen megosztják véleményüket az EU jövőjével kapcsolatban
- beszélnek német, angol, francia nyelvek egyikén

A részvétel feltétele, hogy a magyar delegáció egy 5-10 perces prezentációval készüljön arról, hogy Magyarország csatlakozása mit jelent a magyar fiatalok számára.
A prezentáció formája nincs meghatározva, így lehet fotó, videó, alternatív performansz, színdarab, vagy hanganyag egyaránt. A prezentáció nyelve sincs meghatározva, mégis fontos, hogy a jelenlévő 27 nemzet számára érthető legyen.

Résztvevő korosztály: 18-27 év
Részvételi díj: 50 Euro/fő
Jelentkezési határidő: 2010. április 24. szombat
Jelentkezni a név, cím, telefonszám, e-mailcím, küldő szervezet neve, motivációs levél megadásával a livia.borocz@gmail.com e-mailcímen, a tárgyban feltünteve EU 60
Előnyben részesülnek azok a jelentkezők, akik rövid (5-10 sor) motivációs levelet, valamint a közös prezentációra javaslatot küldenek.
Az eredményekről a határidőt követő pár napon belül elektronikusan tájékoztatjuk a jelentkezőket.

További információ:

Böröcz Lívia
ifjúsági referens
Pécsvárad

Nincsenek megjegyzések: