2010. április 2., péntek

YNISSIATE

Egy kapcsolatteremtő ún. feasibility visiten járt Tünde (balra) és Emő (jobbra) és Andris (egymagában lejjebb, szöveget most nem írt) Luxemburgban aminek célja olyan fiatalok összehozása akiknek valamilyen projektet szeretnének megvalósítani a Fiatalok Lendületben Programon belül, csak még partnereik nincsenek hozzá. Kettős beszámoló.


Korábban még egyikőnk sem járt Luxemburgban. Megvettük a repjegyet Brüsszelig és reménykedtünk a jó szerencsében, hogy gyorsan és ügyesen eljutunk Luxemburgba, a program helyszínére. Sajnos az utazás eléggé hosszúra nyúlt, de jó volt a társaság és így hamar elrepült az idő. - Tünde


Tudván, hogy rettegek a repüléstől nekem elég rosszul indult a vasárnap, és utána sem lett sokkal jobb, mikor tévedésből elmentünk Brüsszelbe (+45 perc) és onnan Luxemburgba. Így este 11 után értünk oda...

Akkor már mindenki ismert mindenkit, kivéve minket... - Emő


A társaság eléggé színes volt. Az alábbi nemzetek képviseltették magukat: görög, bolgár, magyar, német, lett, török, portugál, román (A luxemburgi szervezők önkéntesek voltak Németo., Lengyelo. és Magyarorszából.). 

Szerencsére másnap is mindenki kedves volt, és hamar összeismerkedtünk a többiekkel. 



Az interkulturális este jól sikerült, mindenki hozott valami finomságot országából pl.: a lettek áfonyával töltött tejkaramellájuk vagy a portugálok halkrémje. A szálláson kapott ételek is ízlettek, tetszett, hogy sok zöldséget lehetett fogyasztani az ételekhez.

Meglepő módon senki sem ivott rajtam és Ágin kívül... pedig volt mit inni-enni!!!

Az elején kicsit kaotikus volt a helyzet,mert nem nagyon értettük, hogy mi s a célja a programnak, de úgy gondolom, hogy partnerkeresés 1.1. ifjúsági cseréhez, és ezen a pár napon megismertünk több különféle embert és a szervezetiket, ahonnan jöttek, így a későbbiekben együttműködhetünk a számunkra szimpatikus emberekkel.



Ezen program keretében is volt sok „energizer”, amely oldotta a hangulatot, felrázott minket. Továbbá itt is gondolkoztunk közös projektben, szimuláltuk a projektet különböző feladatokon keresztül, milyen lépései vannak milyen akadályokba ütközhetünk, továbbá, hogy a felmerültek a minden országban problémát jelentenek és egymás véleményét, ötletét meghallgatva közös erővel mire juthatunk.


Ez érdekes volt, csak nem "jött át" a lényeg.
Rövid ideig tartott a program, de ennél tartalmasabb volt. Az utolsó napon ellátogattunk az „Etika” nevű szervezethez. Ők egyfajta hidat próbálnak képezni az állami és a magán kézben lévő gazdasági szervek között és gazdaság okozta társadalmi egyenlőtlenségre felhívni a figyelmet és orvosolni a problémákat. Bemutatták tevékenységüket és belenéztünk két videóba, az egyik a Michael Moore rendezte,a gazdasági válságot bemutató film volt, a másik pedig a Let’s make money c. amelyben azt mutatták be, hogy az afrikai gyapottermelők, hogy ki vannak semmizve , van aki évi 50 euróból él meg, a hasznot pedig a fejlett világ zsebeli be, és ennek egy nagyon minimális részét adományként visszajuttatják a fejlődő világba, hogy megnyugtassák lelkiismeretüket.
Kezdett világos lenni, hogy mi a lényeg, de a "goal" nem egészen vált egyértelművé a résztvevők előtt.

Mivel a városnézéses szabad programról lemaradtunk, így a fennmaradó kis szünetekben, az éjszakában próbáltuk felfedezni a város szépségeit.
Este jazzklubban a városban, végre láttunk igazi luxemburgiakat!
Szerencsések voltunk, mert a szállásunk az egykori várfalak tövébe épült és fölöttünk pedig a csodálatos viadukt futott, így még a kávészünetekben is élvezhettük a környezetet amiben voltunk.

A célt szerintem nem igazán értük el, mert senki sem tudta pontosan, hogy mi a cél. De arra látok esélyt, hogy a csoportokkal tartsuk a kapcsolatot, és majd később legyen közös exchange akár!

Nincsenek megjegyzések: