2011. április 7., csütörtök

Egyszerű többség


2011. március 26 - április 23-ig


A kiállításon olyan művészcsoportok mutatkoznak be, amelyek számára az alkotási közös gondolkodással párosul. A felkért alkotópárosok és művészcsoportok kifejezetten erre a kiállításra készülő műveket állítanak ki. A résztvevő csoportok beszélgetéseket, akciókat, közös főzéseket szerveznek. Az Egyszerű többség című kiállítás kísérlet egy olyan szituáció megteremtésére, melyben lehetőség adódik mind a látogatók, mind a kiállító művészek számára a megszokott kiállítási keretek szabad értelmezésére.


Részvételi díj: 15 fő felett 400 Ft, kísérő pedagógusoknak ingyenes
A programokra az utazoworkshop2010@gmail.com címen lehet jelentkezni.

Helyszín: Műcsarnok, Hősök tere


A kiállításhoz kapcsolódó múzeumkommunikációs programok:




Akcióbrigád
A D1618 műhely kiállított virágtartó térelemeiből kiindulva az iskolai csoport, aki a kiállítás alatt a virág-brigád nevet fogja kapni, akciójuk során megoldást keres a növények vízzel való folyamatos ellátására. Feladatuk végrehajtása során alaposan megfigyelik a virágokat tartó elemeket, és vízellátó alkotásaik hasonlóan inspiráltak lesznek az újrahasznosítható anyagok spontán felhasználásában. A virág-brigád tagjai kis csoportban egymást segítve hajtják végre akciójukat.
A programra jelentkező osztályok egy öntöző rendszer makettjét készítik el, amely ha megépülne, képes lenne néhány napig biztosítani a kiállításon a növények vízellátását.

Korosztály: 8-14 évesek

A foglalkozást Schopp Ildikó szociálpedagógus vezeti.

Osztályfanzine
A magyar művészeti csoportok által kínált egyik speciális műfajjal való megismerkedés során az osztály elkészítheti saját fanzine-ját, magazinját. A kis csoportban kidolgozott írások, rajzok, képek sokszorosíthatóan, összetűzött és fénymásolt formában mutatják majd be a számukra fontos eseményeket, a diákok formabontó megnyilvánulásait, melyet baráti körben is terjeszthetünk.

A foglalkozást Katona Réka művészettörténész vezeti.

Korosztály: 14-18 évesek


Palacsinta, para? Performansz!
A foglalkozás során a performansszal ismerkedhetnek résztvevők, akik a kiállítótérben felállított mozgószínpadon és a konyhában próbálhatják ki az együttműködés és a rögtönzés lehetőségeit egy spontán előadás formájában. A hazai alkotók munkáira reflektálva születnek majd meg a mini előadások, melyeket a produktum „elfogyasztásával” zárunk.

A foglalkozást Katona Réka művészettörténész vezeti.

Korosztály: 14-18 évesek


Mire szolgál a Műcsarnok?
Építsük, majd bontsuk le a múzeum falait, pillantsunk be az épület felfedett tetőterébe! Ezen a kiállításon pingpongozhatunk, teázhatunk, lazíthatunk, nézhetünk előadásokat, beszélgethetünk. Gondolkozzunk el azon, milyen funkciókat tölthetnek be még a Műcsarnok termei a látottakon kívül!
Adjunk ötleteket mi a művészeknek, hogy mire használják a kiállítóhelyet!

A foglalkozást Katona Réka művészettörténész vezeti.

Korosztály: 14-18 évesek

Egymásság
Az Egyszerű többség című kiállítás alternatívákat mutat be a közös terek demokratikus módon való újraértelmezésére. A Műcsarnok tereit ilyen demokratikus módon, közös célokkal működő művészcsoportok értelmezték újra, s létrehozták egyedi műalkotásaikat. A foglalkozás során a résztvevők megismerhetnek, majd kipróbálhatnak együttműködésen alapuló alkotó folyamatokat. A programra jelentkező osztályok közösen, csoportosan hoznak létre egy kollázst, egy előre meghatározott tematika szerint.

A foglalkozást Rákos Oszkár Dániel az ELTE pedagógia szakos hallgatója vezeti.

Korosztály: 12-18 évesek

Nincsenek megjegyzések: