2010. december 4., szombat

Fehérszakáll, kövér ajándék!

Nehéz lenne megcáfolni, hogy megérkezett a tél. A szilárd tárgyak között rendelkezésre álló téren hópelyhek és forraltbor molekulák* osztoznak változó arányban. Ezt az arányt ki hólapáttal, ki bögrével befolyásolja, de idővel mindenki igyekszik lehető legtöbb időt tölteni olyan helyeken amit jól szigetelő nyílászárókkal tagolt falak határolnak a padlón és a plafonon kívül. A XXI. században nem ritkaság az ilyen helyeken a központi fűtés és az IKEA plüsspatkány mellett internet hozzáférésbe botlani.
A könyörtelen időjárás huzamosabb időre kényszeríthet bárkit ilyen környezetbe, számítógép mellé.
Először az olvasatlan és megválaszolatlan e-mailek fogynak el, aztán az elolvasatlan napi hírek. Facebookra és twitterre, flickrre, tumblrre és társaikra regisztráltak húzhatják még az időt ismerősök képeinek teletaggelésével, vagy a relatíve gyakran frissülő bejegyzések lájkolásával és kommentelésével. Azokkal most nem foglalkozunk akik képesek nekiállni wikipedia szócikkeket olvasni, pláne idegen nyelven és érintetlenül hagyjuk a .xxx-re végződő domainek világát is.
Szóval a lényeg, hogy ott állunk az Ismert Internet Határainál. Ha valakit érdekelnek az ifjúsággal kapcsolatos hírek akkor a most következő lista után még kicsit elodázhatja, hogy szembe kelljen néznie ezzel a zavarba ejtő helyzettel és mondjuk elkezdjen valamilyen offline tevékenységet.
  • http://sheryica.org/ - európai ifjúsági információs szakemberek töltenek fel ide híreket projektjeikről. Olvasni könnyű, hasznos, van RSS feed, de követhető Twitteren és Facebookon is. A regisztráció viszont kafkai rémálmokat idéz, én körülbelül két hónapja kezdtem el és még mindig várok rá hogy beléphessek.
  • http://youthforum.org - Az Európai Ifjúsági Fórum honlapja. A twitter csatornájuk naponta 3-4-szer frissül, főleg ifjúságpolitikai hírekkel.
  • http://chinayouthology.com/ - Kínai ifjúsággal kapcsolatos infók. Igaz, nem ifjúságügy, hanem marketing, de ebben a témában nem találtam más fogyasztható tartalmat a Mennyei Birodalomról. :)
  • http://www.ituc-csi.org/ - Az International Trade Union ifjúsági szárnya. Főleg a fiatalok munkaerőpiaci lehetőségeivel kapcsolato hírekkel.
  • http://ww.ypulse.com - Szintén marketinghez tartoz ifjúsági infók az USA-ból, naponta 3-4 hírrel.
Körülnézek még hazai pályán is, a Mobilitást gondolom úgyis mindenki követi, de úgyis kelleni fog valami két ünnep közöttre is szaloncukor- és bejglicsömör ellen.


*Találós kérdés: hányas voltam kémiából gimnáziumi tanulmányaim 3. évében?

Nincsenek megjegyzések: