2011. január 17., hétfő

Szóval?! Országos vitaverseny



A verseny céljai

A Szóval?! Országos Vitaverseny célkitűzése a disputázás és vitázás kultúrájának népszerűsítése a 14-18 év közötti középiskolás fiatalok körében. Magyarország soros EU-elnökségéhez kapcsolódva a Vitaverseny további célja, hogy a dispután keresztül felkeltse a fiatalok és a szélesebb közönség érdeklődését az Európai Unióhoz kapcsolódó kérdések és dilemmák iránt.


A verseny leírása és menete

A Szóval?! Országos Vitaverseny egy országosan megvalósuló kezdeményezés, 14 és 18 év közötti középiskolás fiatalok számára szervezett tanulmányi vetélkedő. A verseny központi eleme a disputa, vagyis a formális vita. A disputában háromfős csapatok vesznek részt, akik előre meghatározott játékszabályok szerint vitáznak a disputa témájáról (tételmondat): az egyik csapat a vitatéma (tételmondat) mellett, míg a másik ellene érvel. A csapatok teljesítményét háromfős zsűri értékeli és pontozza.
A Szóval?! Országos Vitaversenyre jelentkező csapatok összesen három fordulóban vesznek részt:

1. forduló - előválogatás: a csapatok online selejtezője. Az előválogatáson való részvételhez nem szükséges a disputázás terén szerzett tapasztalat, a csapatoknak egy tíz kérdésből álló kvízt kell megoldaniuk valamint egy érvelő esszét kell megalkotniuk. Mindezt a Szóval?! Országos Vitaverseny honlapján (http://www.szoval.eu ) tehetik meg. A csapatoknak 2011. február 10-ig van lehetőségük arra, hogy az előválogatáson részt vegyenek.
Az előválogatás során beküldött megoldásokat és esszéket egy szakértői zsűri bírálja. A csapatok eredményeit és a legjobb esszéket közzétesszük a Vitaverseny honlapján. A jelentkezők teljesítménye alapján minden régióból 8-8 csapat jut tovább a Vitaverseny 2. fordulójába.


2. forduló - regionális döntők: az előválogatáson legjobbnak bizonyult csapatok versenye. A régiók meghatározásakor Magyarország 7 hivatalos közigazgatási régióját vesszük alapul. Minden régióban egy regionális döntő megszervezésére kerül sor, valamennyi regionális döntőn 8 disputa csapat vesz részt az adott régióból. A regionális döntőkre 2011. március 31. és április 10. között kerül sor. A regionális döntőkbe bejutott csapatokat levélben értesítjük a rájuk vonatkozó regionális döntő helyszínéről és időpontjáról.
A regionális döntőkön minden csapat 2 vitát játszik. A verseny formátuma a Karl Popper vita, melynek pontos leírása és szabályai megtalálhatók a Szóval?! Országos Vitaverseny Versenyszabályzatában (megtekinthető a www.szoval.eu oldalon). A regionális döntők vitatémáját 2011. február 18-án hirdetjük meg.A regionális döntőkön a vitákat háromfős zsűri értékeli. A regionális döntőkön legjobban szereplő két csapat (minden régióból 2-2) jut tovább a 3. fordulóba.

3. forduló - országos döntő: a Vitaverseny záróeseménye Budapesten, időpontja: 2011. április 29-30. Az országos döntőn előre meghirdetett vitatémákról vitáznak a csapatok, melyeket 2011. április 11-én hirdetünk ki. Az országos döntő első napján minden csapat 2 vitát játszik a legjobb 4 közé jutásért. A négy legjobbnak  bizonyuló csapat további 2 vitát játszik, közülük a két legjobb értékelést megszerző csapat jut be a mindent-el-döntőbe és versenyzik az első helyezésért.


Díjak és nyeremények
A versenyen résztvevő csapatok értékes jutalmakban részesülnek.
Az 1. helyezett csapat és felkészítő tanárának nyereménye:
egy négynapos brüsszeli tanulmányút
egy-egy középkategóriás notebook.
A 2. helyezett csapat és felkészítő tanárának nyereménye:
egy négynapos brüsszeli tanulmányút.
A Szóval?! Országos Vitaverseny országos döntőjébe bejutott 16 csapat és felkészítő tanáraik tárgyjutalmakban részesülnek.


A Szóval?! Országos Vitaversenyt kísérő programok (online disputa játék, Disputa-rap-szódia, Kisfilm Bajnokság) nyertesei külön jutalmakban részesülnek.

A Szóval?! Országos Vitaverseny és kapcsolódó programjai az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg.



A részvétel feltételei
A versenyzés a résztvevők (vitázók és felkészítő tanáraik) számára nem jár költségekkel, nincs regisztrációs díj. A részvétel költségeit (utazás, étkezés, szállás) a verseny kiírói vállalják.



A Vitaversenyre 14 és 18 év közötti középiskolás fiatalok jelentkezhetnek. A jelentkezés online regisztrációval történik, melynek során meg kell nevezni a disputa csapat tagjait (3 fő vitázó és 1 fő tartalék vitázó).
A jelentkezés feltétele, hogy a csapat rendelkezzen egy felkészítő tanárral, aki segíti a csapatot a versenyzésben és a felkészülésben, ill. elkíséri a csapattagokat a verseny fordulóira.
A csapattagok több különböző iskola tanulói is lehetnek.
Iskolánként maximum 2 csapat jelentkezhet.
A versenyre való jelentkezésnek nem előfeltétele, hogy a csapatnak már van disputás tapasztalata. A regionális döntőkbe bejutott csapatok felkészítő tanárai márciusban részt vehetnek egy háromnapos intenzív képzésen, ahol megismerkedhetnek a disputával, a disputa tanításának módszertanával, valamint az EU-s ismeretek alapjaival.
A versenyzés feltétele a Versenyszabályzat ismerete és betartása.



További információk



Kérdéseivel forduljon közvetlenül a szervezőkhöz e-mailben: info@szoval.eu, vagy személyesen a kapcsolattartónkhoz:
Mikó Gábor
e-mail: miko.gabor@i-dia.org
06 30 500 8373

Az itt közzétett információk és dokumentumok nyilvánosságra hozataláért, valamint tartalmáért az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament nem felel.

Nincsenek megjegyzések: