2011. február 18., péntek

Ifjúsági részvétel és európai állampolgárság


A Budapesti Európai Ifjúsági Központ és az FH Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat tisztelettel meghívja Önt az Európa Kávéház következő rendezvényére, amelynek címe:

Ifjúsági részvétel és európai állampolgárság

Téma: Tapasztalatcsere és módszertani műhely az ifjúsági részvételről és az európai állampolgárságról az ifjúsági munkában
Helyszín: Budapesti Európai Ifjúsági Központ; 1024 Budapest, Zivatar u. 1-3.
Időpont: 2011. február 24. 17.00
Munkanyelv: angol, német (tolmácsolással)


Program:
17.00 – 17.20 Bevezető, a műhelyeket vezető szervezetek rövid bemutatása
17.20 – 17-30 Kávészünet
17.30 – 18.15 Mi hogyan dolgozunk?

Módszertani műhelyek az ifjúsági részvételről és az európai állampolgárságról (egyeztetés alatt)
A. A SALTO EECA európai állampolgárság képzésének résztvevői/trénerei
B. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Közöd! és Szóval? Programja
C. Az Ifjúsági Konzultációs Kör munkája és az eddigi eredmények
E. Az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata kortárs programja

18.15 – 18.45 Visszacsatolás az egyes műhelyfoglalkozásokról. Kiállításmegnyitó
18.45 – 19.30 Kötetlen beszélgetés, kávéház



Az esemény résztvevőit a Mobilitás kávéval, teával, üdítőkkel és más finomságokkal látja vendégül.


Előzetes bejelentkezés szükséges február 21-ig:
Karvalits Ivett
FH Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat
E-mail: karvalits.ivett@mobilitas.hu
Tel.: +36 1 438 1058
Fax: +36 1 438 1055


Katt még további részletekért:


Az Európa Kávéház a Budapesti Európai Ifjúsági Központ (BEIK) és az FH Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat együttműködésében működik. Olyan kulturális és szakmai rendezvényeket tartunk itt kávéházi keretek között, amelyek mindkét intézmény tevékenységéhez kapcsolódnak. Ez alkalommal Magyarország soros elnöksége kapcsán az európai állampolgársággal, tágabb értelemben pedig a fiatalok aktív részvételével, társadalmi szerepvállalásával foglalkozunk.

Az Európai Tanács soros elnöksége
Magyarország 2004-es csatlakozása óta idén első ízben látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét. Az elnökségi prioritások között szerepel többek között az európai gazdaság stabilizálása, az EU bővítése, az energiapolitika és a roma integráció. Magyarország harmadikként Spanyolországot és Belgiumot követi az elnökségi trióban. Az ifjúságpolitika terén a trió elnökség a fiatalok foglalkoztatásáról szeretne árnyaltabb képet kapni a fiatalok véleménye alapján, és az Unió által kezdeményezett Strukturált Párbeszéd folyamat során minél több fiatalt kíván elérni és megkérdezni a témáról.

SALTO képzés az európai állampolgárságról
A SALTO a Fiatalok Lendületben Programot támogató szakmafejlesztő rendszer, forrásközpont, amelynek egyik egysége, a SALTO Eastern Europe and Caucasus (EECA) 2011. február 21-27. között Budapesten szervez képzést az európai állampolgárságról. A képzés célja az európai állampolgárságnak, a fiatalok demokráciára nevelésének, aktív társadalmi szerepvállalásának az ifjúsági munka eszközeivel történő előmozdítása, és olyan együttműködések és projektek generálása, amelyek a Fiatalok Lendületben Program támogatásával megvalósulhatnak e területen. A képzésben a kérdéssel aktívan foglalkozó ifjúsági szervezetek képviselői vesznek részt a kelet-európai és kaukázusi régióból.

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA)
A DIA közhasznú non-profit szervezet, melynek küldetése, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok számára a demokratikus értékek és a hozzájuk kapcsolódó magatartásformák tapasztalatai úton történő elsajátítására. Ennek érdekében a DIA a közösségi tanulás segítségével kívánja fejleszteni a fiatalok állampolgári készségeit Magyarországon, és a környező régióban, valamint a döntéshozók, és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek figyelmét kívánja a témára irányítani.

Ifjúsági Konzultációs Kör (IKK)
Az IKK működése szervesen kapcsolódik hazánk Európai Uniós trió elnökségi munkájához, amely 2010. január 1-jén indult. Jelen periódus alatt Magyarország az ifjúságpolitika terén Spanyolországgal és Belgiummal közösen a fiatalok foglalkoztatását illető kérdésekre fókuszál elsősorban. Az Európai Unió által kezdeményezett Strukturált Párbeszéd során a cél minél több fiatal elérése és megkérdezése - az Ifjúsági Konzultációs Kör ebben a folyamatban nyújt segítséget változatos, a fiatalok különböző csoportjait célzó programjaival, előadásaival. Az IKK küldetése, hogy közvetítse a fiatalok véleményét az Európai Uniós döntéshozók felé és tájékoztassa őket az Unió által nyújtott lehetőségekről. Az IKK tagjai azt remélik, hogy a jelenlegi, munkaerő-piaci és foglalkoztatási lehetőségekkel kapcsolatos információhiány hazánk soros elnökségének lejártával csökkenni fog.

MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata
Az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata Szombathely Megyei Jogú Város és a Vas Megyei önkormányzat támogatásával jött létre. Háttérintézményként a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ működteti a szolgálatot. Feladata szükségleteikhez, igényeikhez és időmérlegükhöz igazodva segíteni a fiatalokat, hogy megértsék a társadalmi folyamatokat, a társadalom aktív, hasznos tagjává válhassanak, hogy személyes fejlődésük lehetőségeiről tájékozottak legyenek, felelősséget vállalhassanak önmagukért és kialakíthassák autonómiájukat. Tevékenységi körük: ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatás, felkereső ifjúsági munka, LOGO ifjúsági pont hálózat működtetése, ifjúsági közművelődés, a LOGO MIR önkéntes rendszer, kortárssegítés stb.

Nincsenek megjegyzések: