2011. február 19., szombat

Ismered Ed Templetont?

ALKOSS TE IS!
A Műcsarnok 2001 óta szervez rendhagyó múzeumkommunikációs programokat gyermekek és fiatalok számára. A résztvevők megtekinthetik az éppen aktuális kiállítást, amelyekhez beszélgetés, játék valamint kreatív munka kapcsolódik. A fiatalok nemcsak műtárgyakkal ismerkednek, nemcsak elméleti tudásuk bővül, hanem a különféle technikák elsajátításával, a kiállítás jellegéből adódó anyagok, eljárások megismerésével közelebb kerülnek a képzőművészethez, a különféle művészi alkotó folyamatokhoz, valamint a művészek gondolkodásmódjához is. Ezek a programok nemcsak a fiatalok szellemi és manuális képességeinek és készségeinek fejlesztésére irányulnak, hanem a kreatív, önálló gondolkodás és a személyiségfejlesztés terén is fontos szerepet játszanak.

Ez alkalommal az amerikai képzőművész Ed Templeton 2011. március 20-ig látható The Cemetery of Reason című kiállításához kínálunk múzeumpedagógiai programokat az Ernst Múzeumban, kizárólag 12–13. évfolyamos diákok, illetve már nagykorú fiatalok részére.



A KIÁLLÍTÁSRÓL
A profi gördeszkás, festő, fotós, videóművész, grafikus és szobrász Ed Templeton (1972) az utóbbi évek Európába berobbanó alkotóinak egyik legérdekesebb figurája. Ez a San Franciscó-i külvárosban nevelkedett művész közvetlen, nyílt személyiség, egészséges Amerika-kritikával, aki elkötelezett vegetáriánus, a sport, az értelmes időtöltés, a kreativitás hirdetője. Talán meglepőnek hangzik, de a kortárs képzőművészet e nem mindennapi alakja Magyarországon is ismert, legendás személyiség, akinek budapesti látogatását sokan türelmetlenül várják. Igaz, széleskörű ismertségét elsősorban nem művészetének, hanem a profi gördeszkázásnak, az általa alapított cégével, a Toy Machine-nel gördeszka lapokra készített közkedvelt grafikáinak és „utcastílust” követő ruhaipari cégekkel való együttműködésének köszönheti.
Ed Templeton művészetét nehéz lenne bárhova is besorolni. Nem mindennapi módon installált kiállításai igazi különlegességek: a menyezettől a padlóig szőnyegszerűen felrakott fényképek, rajzok és festmények és az azokon található szöveges kommentárok egy újszerű látásmód lenyomatai. Az Ernst Múzeum kiállításán a művész saját életéről „mesél”, családjáról, barátairól és mindazokról, akikkel profi gördeszkásként találkozik a városban és a versenyeken, miközben fontos szociális és társadalmi jelenségeket érint.


MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK RÉSZLETESEN


Az alábbi programokra az utazoworkshop2010@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.


Kortárs szubkultúrák
Beszélgetés az ifjúsági szubkultúrákról és identitáskérdésekről

A foglalkozás során lehetőség nyílik a deszkásokon kívül 2-3 ifjúsági szubkultúra megismerésére. A művek megtekintése és megbeszélése után egy-egy csoport leírás készít egy általuk kiválasztott szubkultúráról, majd annak egy eseményéhez közösen plakátot terveznek. A foglalkozás során szó esik majd a jelen öltözködési, viselkedési és a felnőtté válás kérdéseiről.

Korosztály: 12–13. évfolyam
A foglalkozást Katona Réka művészettörténész vezeti.

Leplezetlen testek
Beszélgetés a tárlaton megjelenő meztelenségről

A foglalkozás témája a szexualitás képi megjelenése a tabukat döntögető Ed Templeton művei kapcsán. Fotói, a csók-sorozata, a feleségéről készített akt képek és a tinédzser párok megjelenése adja a kiindulási alapot a programhoz, amelyen a diákok ráismerhetnek saját világukra.
A foglalkozás egyben lehetőséget nyújt arra is, hogy a szexualitás témáiról, korunk párkapcsolatairól gondolkozzunk és beszélgessünk.

Korosztály: 12–13. évfolyam
A foglalkozást Katona Réka művészettörténész vezeti.

És én, én milyen vagyok?
Önreflexió és szociológiai látlelet

Legyél mindig felkészülve a holnapi meglepetésekre! Megfigyelés, rugalmasság alkalmazkodás és NEM besimulás az adott trendekbe. Kit érdekel a közvélemény? Követendő modellek pedig nincsenek, hát neked kell megteremtened magadnak Ed Temleton életdokumentációjából inspirálódva.

Korosztály: 18–23 évesek
A foglalkozást Schopp Ildikó szociálpedagógus vezeti.

Utcai játékok
A foglalkozás célja bemutatni a résztvevőknek a szubkultúrát, az életérzést, a pillanat varázsát, amelyben és amely hatására a művek létrejöttek. Élmény ez egyrészt a fiataloknak, akik képzeletben elutaznak más városokba, kontinensre, és a művész, a profi sportoló szemével nézik az eseményeket. Érdekes továbbá a szülőknek, akik a foglalkozáson átélt élményekkel gazdagodva belehelyezkedhetnek gyermekük világába.
A feladat a kiállítási anyag áttekintése, a látottakról való beszélgetést követően egy szituáció elképzelése és előadása egy kiállított kép kapcsán. A csoportot alkotók együtt gondolkodnak szerepükről és a helyzetről, vajon mi történhetett akkor, amikor Ed a kocsiból kihajolva lefényképezte őket. A cél a foglalkozás végén egy közösen átgondolt szituáció kidolgozása, melyet megfestenek, újragondolva a művész által megkomponált jelenetet.

Korosztály: 18-23 évesek, illetve szülők
A foglalkozást Murányi Kata design- és művészetmenedzsment szakos hallgató tartja.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a kiállítás 18 éven felüli látogatóknak szól. A kiállított művek vállaltan provokatívak, találhatók köztük olyanok, melyek helyenként szexre utaló magatartást ábrázolnak. Kérjük, mérlegelje a fentieket, mielőtt csoporttal jelentkezne a foglalkozásokra!

A foglalkozások időtartama: 1 óra 30 perc
Részvételi díj: 700 Ft/fő.
Kedvezmény: 15 fő felett, 400 Ft/fő

Nincsenek megjegyzések: