2011. június 16., csütörtök

Az én vitám az én felelősségem?


Amikor két ember közti vita elmérgesedik, legtöbbször bevonnak egy harmadik személyt, remélve a megoldást és a helyzet tisztázását. Ebből adódik azonban egy kérdés: ha egy harmadik személyt bevonok a körbe, azzal át is adom neki az uralmat és a felelősséget? Onnantól nekem semmi beleszólásom nem lesz az ügybe, csak várnom kell, miként dönt az illető és azt tudomásul venni?

Attól függ, kiről van szó.


A hivatalos vitarendezés során valóban kiengedjük a vita feletti kontrollt a kezünkből.. Itt a jól körülhatárolt szabályrendszer az, ami biztosíték lehet számunkra - gondoljunk csak a jogszabályok tömkelegére a bírósági eljárásokban. Itt a a jogszabályok alapján meghozott bírói döntés kötelező a felekre nézve, ugyanakkor a jogorvoslat lehetősége is biztosított számukra.

Ehhez képest már alternatívát nyújt a  választottbíróság eljárása (például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választottbíróság).  ezt elsősorban azért választják, hagyományos bírósági eljáráshoz képest gyorsabb, titkos, nemzetközi szinten is érvényesíthető. Ha egy ügyben a választott bíró döntést hozott, az ugyanúgy kötelező erővel bír, mint a bírósági döntés, ugyanúgy végre is hajtható.

Döntőbíráskodásról beszélünk akkor, amikor a két fél által felkért magas szaktudású és pártatlan “bíró”, az arbitrátor a bizonyítékok meghallgatása után előadja, mit tart a legkorrektebb eljárásnak, de döntése nem kötelező a felekre nézve .

Bízhatjuk (fogyasztói) ügyünket Békéltető Testületekre is, ami szintén gyorsabb, olcsóbb, és formailag kevésbé kötött eljárás, mint a bíróságé; ha az itt születő határozatot a bepanaszolt vállalkozó nem tartja be, a vita rövid leírását és a döntést a Testület nyilvánosságra hozza.


A fentiek között tehát  inkább az eljárásban és a döntés kikényszeríthetőségében van  különbség.
Ami a közös bennük, hogy ügyünkről külső szerv/személy dönt és nekünk ezt a döntést kell tudomásul venni. Ha több szerepet szánunk magunknak a megoldás megkeresésében, érdemes alternatív konfliktuskezelő eszközöket keresni.!



Nincsenek megjegyzések: