2011. június 2., csütörtök

Kinek az igaza? Néhány szóban az alternatív konfliktuskezelésről





Míg régebben az “alternatív” leginkább egy zenei irányzatot és élet érzést jelentett (e sorok írója is “alteros” volt tizenhat évesen) addig mára sok olyan jelzős szerkezettel találkozunk, mint az“alternatív iskola”, vagy “alternatív konfliktuskezezelési eszközök”. Az talán egyértelmű, hogy mitől más egy iskola, no de: mi fán terem az a konfliktuskezelés? Pláne, ha még alternatív is!

Első körben vegyük szem-ügyre, mi az a konfliktus:Ezt a kifejezést a mindennapok során a vita szinonímájaként használjuk, a szakirodalomban azonban (Kertész, 2009) egy tágabb kategóriát jelöl és fokozatai is vannak.

(Ha  jól belegondolunk, veszekedés és veszekedés között is van különbség - mennyire mélyen érint minket, a másikat, mennyi ideig tart)


1. Jelzésnek nevezzük azt, amikor tudatjuk a másikkal, hogy konfliktus van közöttünk
(Hé! Elvetted a cipőmet!)
2. Ha a jelzést követően nem sikerül megtárgyalni és elsimítani a nézeteltérést, kialakul a vita. Ekkor még tudunk és akarunk beszélni egymással, de érzelmileg erősen érintettek lehetünk.
(Nem adom, te is eltüntetted az enyémet,pedig az volt a kedvenc Conversem!)
3. Ha a konfliktus tovább mélyül, polarizálódik, az azt jelenti, hogy a felek kialakították a saját pozíciójukat, nézeteiket a konfliktusról, amihez kitartóan ragaszkodnak, a másik álláspontjában csak az övükétől eltérőt látják. Megjelenhet a személyeskedés. (Biztos azért vette el, mert szemétkedni akar velem)
4. Ezt követi a szegregációs szakasz, amikor már nem vagyunk hajlandók, de nem is tudnánk beszélni a másikkal.. E helyett a másik negatív tulajdonságaira és saját érzéseinkre koncentrálunk, sok esetben arra sem emlékszünk, miről szólt a vita eredetileg. (Sz.r alak, más dolga nincs, mint hogy keresztbe tegyen nekem.)
5. Destrukciónak hívjuk, amikor a kapcsolatunk a másikkal szélsőséges módon megromlik, leginkább a másik fél  tönkretételére, megsemmisítésére törekszünk, akkor is, ha ez “nagyon sokba kerül”. (pl. kompromittáló videót töltünk fel róla youtube-ra)
6. Az előbb felvázolt szakaszok fenntartása rengeteg energiát igényel - ha nem sikerül fenntartani ezt a folyamatos érzelmi feszültséget, a konfliktus kimerül. (nem beszélünk egymással, nem pörgünk tovább az ügyön, de nem is rendezzük a konfliktust)


Nincsenek megjegyzések: