2011. március 4., péntek

Zöld szatyor a Messzelátónál

  • Hiszel a fenntartható fogyasztásban?
  • Szeretnél tenni azért, hogy minél többen juthassanak magas minőségű, lehetőleg organikus termesztésből származó helyi termékekhez korrekt áron?
  • Igazi kihívásra vágysz?
  • Jelentkezz a Messzelátó Egyesület és a Szatyor Közösség „Zöld Szatyor Képzésére”, s indítsd el saját alternatív fogyasztói csoportodat saját lakóhelyeden!





Messzelátó Egyesület a Szatyor Közösség a környezettudatos életmód támogatásáért együttműködve vidéki alternatív fogyasztói csoportok létrehozását szeretné elősegíteni e képzés megszervezésével. A képzés megismerteti az érdeklődőkkel a közösségi fogyasztói csoportok általános működését. Mintaprojektként a Szatyor budapesti csoportjának tagjai átadják jó gyakorlataikat és megosztják a tapasztalataikat, tudásbázisukat a résztvevőkkel, illetve konzultációkkal segítik a megalakuló csoportokat.






Mi az a Szatyor?
A Szatyor Bevásárló Közösség egy informális egyesülés, amelyet néhány lelkes, környezettudatos vásárló indított útjára azzal a céllal, hogy magas minőségű - lehetőleg organikus termesztésből származó - helyi termékeket vásárolhasson, korrekt áron. A legfontosabb dolgok, amelyek összekötnek minket: személyes igény az egészséges táplálkozásra, felelősségvállalás az ökoszféra megóvása érdekében és elkötelezettség a fenntartható társadalom iránt. A fenti kihívásokra véleményünk szerint a kíméletes, hosszú távú következményekkel is számoló gazdálkodás és a közvetlen kereskedelem modellje adják a legjobb megoldást. A bio élelmiszerek előállítói az egészségünkre káros vegyszerek és eljárások kizárásával hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához és helyreállításához is. A közvetlen, lokális kereskedelem csökkenti a szállításból adódó környezetterhelést és erősíti a helyi közösségeket, ezenkívül nagyobb anyagi és erkölcsi támogatást jelent a termelőknek. A közvetítők hiánya ugyanis kevesebb árrést eredményez, a személyes kapcsolat pedig bizalmat és kölcsönös megbecsülést teremt.

Ízelítőként néhány kép a Szatyorból.



Kiket várunk?
Elsősorban vidéki városokban/ Budapest-környéki kis településen élőket, akik a Szatyorhoz hasonló kezdeményezést szeretnének indítani a saját közösségükben.


Képzés Időpontok:


Március 17. Csütörtök
11-15.00 Alternatív termelői-fogyasztói csoportok működési elvének bemutatása a budapesti Szatyor példáján. Gyakorlati képzés a csoport logisztikai, önkéntes menedzsment és jogi szervezéséről és kapcsolatkiépítésről a helyi termelőkkel. Közös tudásbázis alkotás.
16-18.00 A Szatyor budapesti átvevőhelyének látogatása a termelők fogadása és a fogyasztói dobozok összeállítása közben, majd részvétel az átadás-átvétel szervezésében.


Március 31.: Előrehaladási Találkozó
Internetes konferencia résztvevőkkel. Konzultációs lehetőség


Április 21.: Megalakult vidéki csoportok beszámolójának „kiállítása”

Jelentkezés:
Jelentkezési lap
Jelentkezési határidő: 2011. március 7. éjfél
A projekt a KVVM Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Nincsenek megjegyzések: